Start met online administratie


Waarom je als startende ZZP’er beter met een online administratie kunt beginnen

Online administratie

Een online administratie geeft je snel een inzicht in je financiële status als ondernemer. Voor jezelf brengt dit de nodige rust met zich mee. Zo houd jij het overzicht en bespaar je tijd om je bezig te houden met de aspecten van het ondernemen die jij leuk vindt. Bovendien dien je als ondernemer voor de belastingdienst een administratie bij te houden.

Een veel gehoord tegenargument is dat je zo kunt beginnen met Excel dat standaard in elk officepakket zit. Daarnaast heb je te kust en te keur aan templates die te vinden zijn op het internet waarmee je je administratie kunt optuigen. Tevens moet je er moeite voor doen om een online boekhouding te vinden die bij jouw past. En kost het ook nog niet eens geld?

Toch is het de moeite waard om hier onderzoek naar te doen want vergis je niet in Excel.

Het bespaart je veel tijd

Zo moet je bij Excel alles handmatig invoeren en wordt het minder overzichtelijk naarmate je onderneming groeit. De handelingen in je administratie worden uitgebreider, zeker als je de aangifte van je BTW moet gaan doen. Het kost allemaal tijd! Om gelijk maar 3 voordelen van een online administratie te noemen: Veel taken zijn geautomatiseerd, je gegevens heb je altijd en overal beschikbaar omdat het opgeslagen is in ‘een cloud’ en er zijn directe koppelingen met bijvoorbeeld je bank. Het bespaart je veel tijd!

Luidt het gezegde niet: ’tijd is geld’

Dan nog het aspect dat een boekhoudprogramma je geld kost. Dit is de omgekeerde gedachte. Als je start zijn er veel programma’s die een gratis basis versie hebben. Dit is het principe van: als jouw onderneming groeit dan groeit het administratieprogramma met je mee. Hoe meer tijd jij aan je kerntaken kunt besteden en minder aan je boekhouding hoe meer je eigenlijk uitspaart. Want luidt het gezegde niet tijd is geld? Daar mag dan best een bedrag tegenover staan toch? Wel is het in je zoektocht naar jouw online administratie o.a. belangrijk om te kijken hoe een bedrijf met de beveiliging van je gegevens omgaat, welke diensten jij nu en naar de toekomst toe nodig denkt te hebben en of je altijd kunt terugvallen naar de gratis basis versie zonder dat jouw gegevens van de betaalde dienst verloren gaan.

Tot slot is de keuze aan jou of je als beginnende ondernemer wilt starten met je online administratie. Maar ook als je een Excel administratie voert is het het overwegen waard om te onderzoeken of je eenvoudig kunt overstappen.