Een bedrijf starten


Hoe start je een bedrijf?

Een bedrijf starten

In het kort:

  • kies een bedrijfsnaam
  • kies een rechtsvorm
  • schrijf je in bij de KVK (Kamer Van Koophandel)
  • regel je administratie

Kies een bedrijfsnaam die bij je bedrijf past

Voordat je start met je bedrijf, moet je je eerst presenteren. Dit doe je door middel van een bedrijfsnaam. Een bedrijfsnaam is te wijzigen, maar zodra je deze hebt ingeschreven bij de KVK, is deze openbaar. Het is slim om van tevoren even te zoeken of je naam al geregistreerd is, zodat je later hier geen problemen mee krijgt. Denk goed na over je bedrijfsnaam, het is vaak het eerste wat je van je bedrijf noemt.

Denk over je rechtsvorm na

Wanneer je tevreden bent over je naam, kan je gaan bedenken welke rechtsvorm je voor je bedrijf wilt kiezen. Als je klein begint is meestal een eenmanszaak prima. Hiermee kun je, indien nodig, ook mensen in dienst nemen. Weet wel dat je met een eenmanszaak ook privé aansprakelijk bent als je bedrijf verliezen lijdt. Je kan ook altijd je rechtvorm overzetten naar een andere rechtsvorm. Een overzicht van alle rechtsvormen vind je hier.

Schrijf je in bij de KVK

Je moet een bedrijf registreren bij de KVK. Dit is belangrijk, omdat de KVK je een KVK nummer geeft die je nodig hebt op je facturen. De KVK geeft ook gegevens door aan de belastingdienst, zodat je een BTW nummer krijgt. Ook het BTW nummer is belangrijk voor je factuur. Om je in te schrijven bij de KVK moet je een afspraak maken en langskomen. Dit kan online met je DigiD. Ga naar hier naar toe om je in te schrijven.

Regel je administratie

Voor de belastingdienst, maar zeker ook voor jezelf zul je een administratie bij moeten houden. Deze moet je wettelijk zeven jaar bewaren. Er zijn verschillende opties om dit te doen.

Je kan alles in een spreadsheet zoals Excel doen. Het nadeel daarvan is dat je alles handmatig bij moet werken en het redelijk foutgevoelig is. Makkelijker is alles online regelen, zodat je er het minst tijd mee kwijt bent.

Denk er ook eens aan om een boekhouder of administratiekantoor erbij te betrekken. Deze kan voor jou de puntjes op de i zetten, zodat je voor de belastingdienst een sluitende administratie hebt.

Tot slot

Je bedrijf is nu ingeschreven en je kan starten. Vergeet niet klanten te werven door je diensten of je producten te adverteren. We wensen je veel succes met je nieuwe bedrijf!