Ik word zelfstandig … en dan?


Je wordt zelfstandig! Je loopt al maanden, wellicht al jaren met ideeën en plannen rond. Na veel wikken en wegen, de plussen en minnen naast elkaar gezet te hebben, hak je de knoop door! Je gaat de stap wagen en begint voor jezelf …. en dan? De eerste stappen zijn gezet, je weet wat je wilt gaan doen. In grote lijnen heb je de plannen, al dan niet in je hoofd, uitgewerkt. Daarna komen de details en de verdere uitwerking hiervan.

ik-word-zelfstandig

Er komt van alles op je af, waar moet je allemaal aan denken, wat moet er geregeld worden? Waar haal je de nodige informatie vandaan? Je hebt al over heel veel dingen nagedacht, en er zijn vast ook zaken waar je nog niet bij hebt stilgestaan.

Een ondernemingsplan

Begin bij het maken van een ondernemingsplan of bedrijfsplan. Hierin beschrijf jij wat je wil bereiken met jouw bedrijf. Wat is jouw markt en doelgroep, hoe wil jij jouw bedrijf succesvol maken. Waar liggen kansen en wat zijn eventuele valkuilen, wat is jouw toekomstvisie? Je financiële plaatje beschrijf je ook in je ondernemersplan, dit heb je ook nodig mocht je bijvoorbeeld bij een bank aankloppen voor een starterskapitaal.

Met andere woorden jouw ondernemingsplan is een leidraad voor je nieuwe bedrijf. Het helpt je met het opstarten van je onderneming.

Er zijn verschillende partijen en websites die kunnen voorzien van advies en die je hierbij kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel (KVK), of de website ikgastarten.nl. Op deze sites vind je allerlei tips en ideeën die je kunnen helpen bij het maken van je ondernemersplan.

Collega of concurrent

Wat ook belangrijk is, is om je heen kijken. Is jouw idee een gat in de markt of is het een dertien-in-een-dozijn product? Wat doen je concollega’s? Wat bieden zij aan, en tegen welke prijs? Zitten jullie in elkaars vaarwater of versterken jullie elkaar juist?

Waarschijnlijk stel je jezelf nog veel meer van dit soort vragen. Je kan zelf op onderzoek uitgaan naar de antwoorden op deze vragen. Maar heel veel antwoorden zijn al voor je gevonden. Zo zijn er verschillende brancheverenigingen met informatie over de branche waarin jij gaat opereren. Hier krijg je ook meer over informatie over specifieke eisen en regelgeving die horen bij jouw branche. Bedenk bij welke branche jouw bedrijf hoort en zoek naar aanvullende gegevens hierover op bijvoorbeeld het ondernemersplein van de KVK.

Maak je bedrijf speciaal en specifiek

Als je weet wat er speelt in jouw branche kun je hierop inspelen om jouw bedrijf eruit te laten springen. Zorg ervoor dat je vernieuwend bent: zoek naar het gat in de markt. Wees creatief en durf te proberen: ontwikkel vooral jouw eigen bedrijf. Luister naar raad die je krijgt, en vind de manier van ondernemen die bij jou past!